Nettikette

Nettikette

Når man skriver meldinger på et tastatur, er det ofte lett å glemme at man skrive til et menneske av kjøtt og blod. Man kan helt glemme at andre har følelser, og slenger ut ting som man aldri ville ha sagt rett opp i ansiktet til vedkommende.

I det virkelige liv er man som regel høflig, svarer på spørsmål og sier fra på en pen måte dersom man ikke ønsker videre kontakt.

Reaksjoner fra flere

Vi har fått flere meldinger fra brukere som føler seg trakassert. Det gjelder både meldinger som er seksuelt ladet og meldinger som på andre måter kan virke sårende på mottakeren. Mange reagerer også på at vennskap avsluttes ved at man ikke får svar på sine meldinger, og føler at det hadde vært bedre å fått en real beskjed om dette.

Lett å misforstå

  • Tenker du over at skriftlige meldinger lett kan bli misforstått pga at mottakeren ikke kan se kroppsspråket ditt?
  • Tenker du over at humor og ironi lett kan bli misforstått, og en fleip kan bli tatt alvorlig?

Vi er forskjellige

Mennesker er så forskjellige, og noen blir lett såret – selv av folk som de ikke kjenner. Noen av dere synes kanskje det er morsomt å sprenge noen grenser, mens andre føler at det da trampes på deres verdier.

Det å komme med seksuelle hentydninger oppfattes av mange som «slibrige kommentarer», mens andre kanskje synes det er helt greit? Er det da OK at man sender ut en melding med slikt innhold? Bør man kunne teste om mottakeren er «med på leken», eller bør man være forsiktig fordi mottakeren kan føle dette som trakassering?

Forventningene er forskjellige

Noen blir veldig skuffet når de sender meldinger uten å få svar/ikke lenger får svar på meldingene, mens mottakeren kanskje ikke tenker over at han/hun bør svare. Hun/han tenker kanskje bare at «svarer jeg ikke, så forstår jo vedkommende at jeg ikke er interessert»?

For mange er det vanskelig å si fra at man ikke lenger vil brevveksle. De vet ikke helt hvordan de skal formulere dette, og lar da heller være. Hvordan sier man i fra på en OK måte at man vil avslutte brevvekslingen?

Hvis man får et blunk og ikke ønsker kontakt, forventes det et svar som f.eks.: «Takk for blunket! Det var koselig å få et blunk fra deg, og jeg ønsker deg lykke til videre!»? Eller er det ok at man bare la være å svare?

Det samme kan gjelde «venner». Hvordan svarer man høflig at man ikke er interessert i å være venn? «Takk for spørsmålet, men jeg tror ikke vi passer sammen» kan jo være ett svar. Eller: «Takk for spørsmålet, men jeg har så mange jeg er i kontakt med, så jeg har ikke kapasitet til å ha flere venner. Lykke til videre!»

Ta alt opp i beste mening

Dersom dere får en ufin melding, er det viktig å ikke overreagere da avsender kanskje ikke har ment det så krasst som det framstår. Det kan være ment som en uskyldig spøk, selv om du ikke oppfatter det slik.